Nová scéna otvára jubilejnú 65. sezónu svetoznámou komediálnou klasikou

06.09.2011 Bratislava

Bratislava 6. septembra (TASR) - Divadlo Nová scéna dnes v premiére uvádza svetoznámu komediálnu klasiku Charleyho teta od Brandona Thomasa. Predstavením zároveň otvára svoju jubilejnú 65. divadelnú sezónu. TASR informovala PR manažérka divadla Silvia Paprancová.

Ako ďalej uviedla, táto rozmarná, jemne frivolná komédia plná prekvapivých situácií, zlomyseľných náhod, vtipných stretnutí a nečakaných zvratov, je jedna z najlepšie napísaných komédií v histórii divadla vôbec. Rozpráva príbeh o dvoch oxfordských študentoch, ich bláznivom pláne a kamarátovi Babsovi preoblečenom za Charleyho tetu. V tejto úlohe sa divákom predstaví na Novej scéne hosťujúci herec Ľuboš Kostelný.

\"Prekladu i réžie predstavenia sa ujal Ľubomír Vajdička,\" poznamenala Paprancová s tým, že uznávaný režisér si na spoluprácu prizval ďalších známych skúsených autorov kostýmov a scén Milana Čorbu a Juraja Fábryho.

\"Istým spôsobom ma dráždilo, že túto komédiu toľkokrát upravovali, prepisovali, dopisovali, menili názov, dokonca pomotali aj autorovo meno,\" uviedol pre médiá Vajdička. \"Povedal som si, že si zadovážim originál a že sa pousilujem inscenovať hru tak, aká bola vo vydaní z roku 1892,\" dodal režisér.

Strelená situačná komédia mala svetovú premiéru vo februári 1892. Od tohto uvedenia slávi samé úspechy. Bol podľa nej nakrútený nemý film so Sydom Chaplinom, uvádzala sa v televízii, v roku 1940 dosiahla v newyorskom naštudovaní 1644 repríz. Roku 1948 vznikla muzikálová adaptácia s názvom Kde je Charlie? a podľa tej bol nakrútený rovnomenný film. V bývalom Československu sa Charleyho teta preslávila napríklad v podaní nesmrteľného Vlastu Buriana, Jozefa Kronera alebo Lubomíra Lipského.

V aktuálnom slovenskom naštudovaní Charleyho tety si okrem Ľuboša Kostelného zahral Pavol Plevčík, Přemysl Boublík, Ján Gallovič. V ďalších úlohách sa predstavia Andrea Kiráľová, Katarína Ivanková, Karin Olasová, Karol Čálik, Ján Mistrík a Jana Valocká.
 

Vyberte región